Dorohoi News Logo

[VIDEO/FOTO] Prima seară a Mărțișorului stropită cu talent și cîntece basarabene

Martisor Dorohoian - Seara I_119

Festivalul care de 38 de ani și 29 de ediții reunește tinerii talentați din zona Moldovei și din întreaga țară și-a încheiat prima seară într-o notă optimistă. La spectacolul concurs au evoluat 24 de concurenți, iar recitalurile au fost susținute de artiști basarabeni, care au adus buna dispoziție în Sala Teatrului din Dorohoi pentru patru ore.

Concurenții au evoluat pe categorii de vîrstă, începînd cu cateogria 6-9 ani și culminînd cu cei între 15-30 de ani. Juriul a fost format din: Ionel Tudor(compozitor și dirijor RTV Română), Titus Andrei (realizator Radio România Actualități), Andreea Andrei (textieră), Oleg Volintir (director Centrul Național pentru Conservarea și promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial), Ion Ilie (director Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani), Marcel Dupu (director Palatul Copiilor și Elevilor Botoșani) și Irina Maria Miron (director Clubul Copiilor Dorohoi).

Ediție vizibil mai bună față de cele din anii precedenți

Spectacolul a fost apreciat atît de primarul municipiului, ing. Dorin Alexandrescu, cît și de membrii juriului, prestațiile de pe scenă fiind considerate reușite și bine pregătite. “Copiii din această seară sînt frumoși, talentați, sensibili, bine pregătiți și au lăsat o impresie deosebită, lucru care s-a văzut și din aplauzele pe care le-au primit. Este într-adevăr o muncă susținută a celor care se ocupă de acești copii și este o satisfacție în plus pentru noi, dorohoienii, că putem organiza și pune în valoare asemenea talente. Este o hrană a sufletului să urmărim spectacole de calitate în fiecare an în municipiul nostru și văd că este o ediție calitativ superioară față de anii precedenți”, a declarat primarul municipiului ing. Dorin Alexandrescu.

Reprezentanții juriului au catalogat prestația tinerilor ca fiind mult mai bună în comparație cu cele din anii trecuți. “Această seară a început puțin mai slab, dar s-a terminat în forță. Cînd spun în forță mă refer la cel puțin patru copii excepționali. Voci foarte actuale, foarte bine gîndite, respirații bune, avem șanse ca anul acesta să plece de aici cel puțin două voci, ceea ce ar însemna foarte mult pentru festivalul din Dorohoi. Eu sînt convins că această ediție va fi o rampă de lansare pentru tinerii dornici. Este un an mult mai bun față de anul precedent”, a declarat Ionel Tudor, președintele juriului. Titus Andrei a observat lipsa tinerilor din alte zone ale țării, care însă a fost compensată cu prestațiile celor prezenți. “Anul trecut au fost mai mulți concurenți din alte părți ale țării, dar și copiii din această seară sînt buni. Mă bucur că se dă posibilitatea acestei zone să se întreacă într-un grup în care există o emulație adevărată în ceea ce priveste școala românească de muzică și este excelent că Iașul deține supremația.”

Cîntece basarabene de dragoste și voie bună

Prima parte a concursului a fost urmată de mini-recitalul susținut de Ana Maria Bucșă, cîștigătoarea concursului național Brașov, Dorohoi și participantă la turnee internaționale, care a interpretat piese din repertoriul străin, dar și piese compuse de Ionel Tudor. Cîștigătoarea trofeului Mărțișor Dorohoian 2011, Aliona Munteanu a interpretat piesa “Atît de fragedă”, dar și piesele interpretate anul trecut: “Listen” din repertoriul internațional și piesa “Joc de o zi” a Nataliei Barbu.

Recitalurile au fost continuate de Valentin Boghean, artist basarabean cunoscut pentru o vastă activitate artistică, dar și pentru numeroasele instrumente de suflat la care știe că cînte. Melodiile interpretate de acesta au fost piese de dragoste, cu mesaje puternice. Basarabia a fost legată de România pentru o seară și prin recitalul Anei Barbu, care a interpretat piese de dragoste cunoscute ca “Flori de liliac”, “Prinde-mă în brațe” sau “Mi-e dor” și care au antrenat spectatorii prezenți în sală.
Festivalul Național “Mărțișor Dorohoian” va fi continuat astăzi, 3 martie cu a doua parte a concursului, urmat de un minirecital susținut de Maria Crăciun și se va încheia cu un recital Gabriel Dorobanțu. Organizatorii acestui eveniment sînt: Primăria municipiului DOROHOI, Consiliul Județean Botoșani, Consiliul Local Dorohoi, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi și Casa Municipală de Cultură Dorohoi. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)


Vezi Galerie FOTO Completă! Click AICI!










Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web